Εγκρίθηκε από το Δημοτικό συμβούλιο Σάμου η εκτέλεση του έργου για την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της σπηλιάς του Πυθαγόρα.
Η βελτίωση της υφιστάµενης κατάστασης των µονοπατιών, θα συντελέσει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς και στην ανάπτυξη της οικονοµίας της περιοχής .
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής :
1. Καθαρισµοί των υφισταµένων µονοπατιών, διατηρώντας σταθερό το πλάτος τους.
2. Επισκευή των υπαρχόντων σαράντα(40) πλακόστρωτων σκαλοπατιών που οδηγούν στην εκκλησία της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας.
3. Τοποθέτηση κολυµβητών πλακών των χωµάτινων τµηµάτων των µονοπατιών.
4. Λιθόστρωση του περιφραγµένου αύλειου χώρου των δύο εκκλησιών.
5. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κιγκλιδωµάτων εντός σπηλαίων µε νέα ξύλινα.
6. Τοποθέτηση νέων ξύλινων κιγκλιδωµάτων για την ασφάλεια των διερχοµένων σε σηµεία εντός των υφιστάµενου πλάτους των µονοπατιών.
7. Αποκατάσταση των υπαρχόντων φθαρµένων πετρόκτιστων στηθαίων.
8. Κατασκευή νέων πετρόκτιστων στηθαίων 60 εντός του υφιστάµενου πλάτους των µονοπατιών.
9. Κατασκευή ξύλινου περιπτέρου και πέργκολας
. 10.Τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης κατασκευασµένων από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον (π.χ ξύλο) , σε κατάλληλα σηµεία , που να εξασφαλίζουν την σωστή καθοδήγηση των διερχοµένων.
11.Εγκατάσταση φωτισµού στο περίπτερο µε αυτόνοµο φωτοβολταικό σύστηµα.
12.Τοποθέτηση και προµήθεια χηµικής WC.
Ο προϋπολογισµός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 163.565,16€ µε ΦΠΑ.
Η εκκλησία της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την παράδοση, η σπηλιά στην οποία είναι χτισμένη είναι η Σπηλιά του Πυθαγόρα, στην οποία κρυβόταν ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός τον οποίο καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να διαφθείρει τους νέους της Σάμου.
Μία άλλη εκδοχή της ιστορίας είναι ότι τη σπηλιά αυτή χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας όποτε ήθελε να μείνει μόνος για να συλλογιστεί πάνω στα θέματα που τον απασχολούσαν, πριν φύγει για τον Κρότωνα της Σικελίας. Η Παναγία Σαραντασκαλιώτισσα είναι ένας ναός του 11ου αιώνα, στον οποίο σώζονται αξιόλογες τοιχογραφίες.