28/04/2025
Σαμιακά

Οι δήμαρχοι φταίνε για τις συνθήκες στα hotspot των ελληνικών νησιών

Το Βερολίνο προσφέρει βοήθεια, αλλά οι δήμαρχοι των ελληνικών νησιών δεν την αξιοποιούν, προκειμένου να πιέσουν για να φύγουν οι πρόσφυγες προς την ηπειρωτική χώρα, υποστήριξε ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot των ελληνικών νησιών, ο Τόμας ντε Μεζιέρ εξέφρασε την άποψη ότι διαφέρουν οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

«Η ΕΕ άλλα και η Γερμανία έχουν προσφέρει τεράστιες επικουρικές υπηρεσίες, χρήματα είναι διαθέσιμα. Προσφέρεται βοήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ενεργοποιείται από τους δημάρχους των νησιών», υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός και συμπλήρωσε ότι υποθέτει πως κατά αυτό τον τρόπο οι δήμαρχοι επιδιώκουν να αυξήσουν την πίεση ώστε οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου υπάρχουν διαθέσιμες δυνατότητες στέγασης.

Ο ίδιος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ανέφερε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ως βασική αιτία για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε κέντρα υποδοχής όπως στη Μόρια της Λέσβου. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Αγκυρα δέχεται μόνο πρόσφυγες από την Ελλάδα, των οποίων οι διαδικασίες ασύλου ολοκληρώθηκαν στα νησιά. Οι ΕΕ μεν έχει στείλει ειδικούς για θέματα ασύλου στα νησιά αλλά οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, τόνισε ο Τόμας ντε Μεζιέρ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει και θα υποδεχτεί από την Ελλάδα όλους τους πρόσφυγες που της αναλογούν.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του 2017 για το προσφυγικό, ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για αισθητή μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αιτούνται άσυλο. Ενώ το 2015 είχαν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία περίπου 890.000 άνθρωποι και το 2016 γύρω στις 280.000, ο αριθμός μειώθηκε το 2017 στις 186.600. Τη μεγαλύτερη ομάδα των αιτούντων άσυλο αποτελούν άτομα από τη Συρία (47.434), ακολουθεί το Ιρακ (21.043), το Αφγανιστάν (12.346) και η Ερυθραία (9524). Σχεδόν 8.000 αιτούντες άσυλο πέρσι είχαν τουρκική υπηκοότητα.

Τέλος, ο ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο σύστημα, που θα προβλέπει την καταπολέμηση των αιτιών που τρέπουν ανθρώπους σε φυγή, την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όπως και μια πρώτη εξέταση των αιτήσεων ασύλου εκτός του εδάφους της ΕΕ

Πηγή:  iefimerida.gr

Related posts

Εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Σάμου στο Άμστερνταμ: Επιμόρφωση στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω Erasmus+

admin

Επιμελητήριο Σάμου προς Υπ. Ναυτιλίας: Κίνδυνος για άδεια ράφια – Αίτημα για έκτακτο δρομολόγιο

admin

Δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του Blue Star Myconos τη Δευτέρα 28/4

admin

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Σάμου στο Ναυτικό Παρατηρητήριο (ΣΜ 35Β)

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αγώνας Δρόμου Ειρήνης «Δημήτρης Μαυρατζώτης» στο Καρλόβασι από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης

admin

Έκκληση Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου: Μην ανάβετε φωτιά λόγω ισχυρών ανέμων – Έρχεται η αντιπυρική περίοδος

admin

Τιμήθηκε ο ήρωας του 1821 Καπετάν Λαχανάς στη Σάμο

admin

Ετοιμαστείτε για το Brevet Σάμου στις 4 Μαΐου: Μια μοναδική ποδηλατική εμπειρία

admin