16.7 C
Σάμος
29/11/2024
Πολιτιστικά

Το Ίδρυμα Schwarz γιορτάζει 10 χρόνια στη Σάμο

Μια δεκαετία πολιτιστικής προσφοράς στην ακριτική Σάμο συμπληρώνει φέτος το Ίδρυμα Schwarz, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυνατότητα της περιφέρειας να καταστεί κέντρο παραγωγής έργου με διεθνή ακτινοβολία. 

Από την πρώτη μέρα της δραστηριοποίησης του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Schwarzστη Σάμο στόχος είναι  η προώθηση και η στήριξη της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τόπος, το νησί της Σάμου και η γεωγραφική της θέση στις παρυφές της Ευρώπης, στο μεταίχμιο δύο ηπείρων και πολλών διαφορετικών μεσογειακών πολιτισμών.

Οι σημαντικές αλλαγές που βιώνει η Ευρώπη αποτέλεσαν αφορμή για την δημιουργία του Ιδρύματος στη Σάμο δέκα χρόνια πριν. Από τότε, το Ίδρυμα στοχεύει να συμβάλλει στην αναγκαία διαδικασία επαναξιολόγησης και επαναπροσέγγισης της Ευρώπης και ιδίως της ΝΑ Ευρώπης και να στηρίξει τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Τη δεκαετία αυτή η Σάμος βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης και της ανθρωπιστικής τραγωδίας που εξελίσσεται στα παράλια της περιοχής. Σήμερα, το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί αδήριτη πραγματικότητα για το νησί και επείγον αλλά ανεπίλυτο ζήτημα για όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα η Μεσόγειος βρίσκεται το επίκεντρο μεγάλων γεωπολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μεταλλάξεων.

Το Ίδρυμα Schwarz στην δεκαετή του δράση μέσω των ποικίλων προγραμμάτων του, ασχολήθηκε με τόλμη με τα καίρια και επείγοντα ζητήματα του καιρού μας με κεντρικό άξονα της κοινωνικο-πολιτικές αλλαγές και τους οικονομικούς μετασχηματισμούς της Ευρώπης αλλά και του κόσμου γενικότερα. Έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς, προκάλεσε νέα πεδία διαλόγου αναφορικά με τη μελλοντική συνύπαρξη των εθνών. Βασικό ρόλο διαδραμάτισε η πεποίθηση ότι η κατανόηση μιας βαθιάς και εδραιωμένης ιστορικής παράδοσης μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων και να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην θεμελίωση του καινούργιου.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Φέτος το Ίδρυμα οργανώνει στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο το 10ο κατά σειρά διεθνές, διαπολιτισμικό φεστιβάλ μουσικής, Samos Young Artists Festival (7-13 Αυγούστου) και την όγδοη διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης στον εκθεσιακό του χώρο Art Space Pythagorion, υπό τον τίτλο 13,700,000 km^3. Η ομαδική έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου εγκαινιάστηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο (3/8)  και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μαζί με το αρχαίο θέατρο, το Art Space Pythagorion αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία στα οποία λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος Schwarz στην Σάμο. Χτισμένο σε κομβικό σημείο, στο λιμάνι του Πυθαγορείου, το παλιό ξενοδοχείο της δεκαετίας του ’70 ανακαινίστηκε από τους αρχιτέκτονες Πένυ Πετράκου και Στέλιο Λουλουργά και μεταμορφώθηκε σε έναν σύγχρονο ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο. Η θέα από το κτίριο αντικρίζει την τουρκική ενδοχώρα και τα παραλία, υπενθυμίζοντας τα σύνορα ανάμεσα στη Δύση και την  Ανατολή. Από το 2016 τη διεύθυνση του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος έχει η ελληνίδα επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου, που ζει στις Βρυξέλλες και δραστηριοποιείται διεθνώς. Το πρόγραμμά της έχει διαμορφωθεί γύρω από μια σειρά από εκθέσεις, δράσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις και προβολές φιλμ με κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό που εξετάζουν ορισμένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της εποχής μας. Για κάθε έκθεση, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί και νέες καλλιτεχνικές παραγωγές.

Πρόσφατα το Βελγικό περιοδικό σύγχρονης τέχνης hART ανέδειξε το Art Space Pythagorion ως έναν από τους οκτώ χώρους που δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί κάποιος μαζί με άλλους πολύ σημαντικούς οργανισμούς όπως οι Fondation Maeght στην Γαλλία, το Μουσείο Calouste Gulbenkian στην Λισαβόνα, Castello di Rivoli και το Fondation Beyeler στη Βασιλεία.

Ομοίως, το 2018 η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών ξεχώρισε το διεθνές φεστιβάλ Samos Young Artists απονέμοντας στο Ίδρυμα Schwarz το Βραβείο Πολιτισμικού Οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 

Τα δέκα αυτά χρόνια εκατοντάδες ανερχόμενοι και καταξιωμένοι διεθνείς δημιουργοί από τον τομέα των εικαστικών, της κλασικής και τζαζ μουσικής, της όπερας «έχτισαν» σιγά αλλά σταθερά ένα διεθνή καλλιτεχνικό θεσμό,  που «εξάγει» τη σύγχρονη τέχνη και δημιουργία.

Το 2016 η έκθεση A World Not Ours σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου, εξέταζε το θέμα της προσφυγικής κρίσης και της αναγκαστικής μετανάστευσης, μεταφέρθηκε στο κέντρο της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Kunsthalle της Μυλούζ στη Γαλλία, όπου συμπεριλήφθηκε στο επίσημο πρόγραμμα της Art Basel.

Αλλά και η περσινή έκθεση Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας παρουσιάστηκε μετά τη Σάμο στην Αθήνα, στο Ωδείο Αθηνών, με μεγάλη επιτυχία.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 

Η εκπαίδευση μέσω του πολιτισμού και της τέχνης είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Ιδρύματος Schwarz. Κάθε καλοκαίρι οργανώνεται ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, με ελεύθερη είσοδο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί για τέταρτη χρονιά η εικαστικός και επιμελήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σύγχρονη τέχνη Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε σε συνεργασία με τις ΔΙΔΕ & ΔΙΠΕ Σάμου τον Σεπτέμβριο του 2016, στο πλαίσιο της έκθεσης Α World Not Ours.  Οργανώθηκαν περισσότερα από 30 εκπαιδευτικά προγράμματα με τη συμμετοχή περίπου 1.100 μαθητών από σχολεία της Σάμου. Τα έτη 2017-2018 & 2018-2019, υλοποιήθηκαν 40 ακόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου συμμετείχαν περίπου 1.500 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε μια σειρά διήμερων σεμιναρίων που στοχεύουν στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με το σύγχρονο λεξιλόγιο της τέχνης. Συνολικά οι συμμετοχές ανήλθαν στις 470.

Οι επισκέψεις στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις A World Not Ours, Summer of Love, Ανατομία Πολιτικής Μελαγχολίας και τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα ανήλθαν κατά προσέγγιση στις 8.250 άτομα.

ΑΛΛΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Το Ιδρυμα Schwarz δημιούργησε και λειτουργεί στη χώρα της Σάμου (πρώην Οινοπ/κος Συνεταιρισμός Χώρας Σάμου) τα υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα Μουσικά Δωμάτια, στα οποία διοργανώνονται σεμινάρια και εργαστήρια μουσικής για ξένους και Έλληνες μουσικούς.  Kάθε χρόνο το Ίδρυμα στηρίζει το πρόγραμμα υποτροφιών (Residency) για νέους επιμελητές, νέους μουσικούς, αλλά και τη Θερινή Ακαδημία Σάμου (μια συνδιοργάνωση της Ανώτατης Σχολής Μουσικής της Γενεύης και του Ωδείου Αθηνών), καθώς και συμπόσια, ημερίδες και εκδόσεις.

Στην Αθήνα και σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το Ιδρυμα Schwarz υποστηρίζει ένα ξεχωριστό φεστιβάλ, τις Νύχτες Κλασικής Μουσικές στην Γεννάδειο, το οποίο φέρνει στην ελληνική πρωτεύουσα σημαντικούς μουσικούς του φημισμένου Ινστιτούτου Μουσικής Curtis, «μία από τις καλύτερες μουσικές Ακαδημίες του κόσμου», σύμφωνα με το BBC.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να συνεχίσει την πολιτιστική παράδοση στη Σάμο προσαρμόζοντάς την στα σύγχρονα δεδομένα – σε έναν τόπο που βιώνει την παραγωγική εξέλιξη, αντικατοπτρίζοντας σε μεταφορικό επίπεδο την αντίληψη μιας νέας Ευρώπης.

Το Ιδρυμα Schwarz δημιούργησε και λειτουργεί στη χώρα της Σάμου (πρώην Οινοπ/κος Συνεταιρισμός Χώρας Σάμου) τα υπερσύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα Μουσικά Δωμάτια.
Σας περιμένουμε να γιορτάσουμε μαζί τα 10 μας χρόνια με μουσική και τέχνη! 
Από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου,  το Samos Young Artists Festival υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Masha Ilyashov και του Αλέξη Καραϊσκάκη Νάστου, συγκεντρώνει νέους και καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή, που ερμηνεύουν μια μεγάλη ποικιλία από μουσικά είδη, από το Μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική και το tango. Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ
Η φετινή έκθεση 13,700,000 km3 σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μεσογείου, τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων πάνω της αλλά και το πώς η θάλασσα επηρεάζει τη διαμόρφωση των ταυτοτήτων και των οικονομιών στην περιοχή της Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης εστιάζουν σε ζητήματα που επείγουν σήμερα: από μια νέα οπτική της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, τις επιπτώσεις του τουρισμού, τα υπό εξαφάνιση θαλάσσια είδη, τη ρύπανση από τα πλαστικά και την βαριά βιομηχανία, έως την καταστροφή των καϊκιών στην χώρα μας, ένα μείζον πολιτισμικό ζήτημα σήμερα. Περισσότερα για την έκθεση που θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου εδώ

Sphinxes (Μάνος Φλέσσας, Ιωάννα Τσακαλού), Μεταμόρφωση 581, 2019
(φωτογραφία έρευνας)
Ευγενικήπαραχώρηση των καλλιτεχνών

INFO
13,700,000 km^3
ART SPACE PYTHAGORION
 Λιμάνι Πυθαγορείου, Σάμος 83103, Ελλάδα
4 Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00-13:00 και 19:00-24:00 καθημερινά
ΕΓΚΑΙΝΙΑ 03.08.19 (20:30)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΙΔΡΥΜΑ SCHWARZ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΕΓΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ASSISTANT CURATOR: ΙΟΛΗ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗ
PARTNER: 
ARCHIPELAGOS – Institute of Marine Conservation | Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας

Related posts

10 δωρεάν εισιτήρια για την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Μούσας των Σαμίων

admin

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Συνοριοφύλακες

admin

Ανακάλυψε το Μπριτζ

admin