Τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου στη Μόρια έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά συμβάντων, που σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενούνται στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο τους τελευταίους μήνες δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συνθηκών, που απειλούν τα νησιά μας, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή και φυσικά μειώνουν κάθε αίσθημα αξιοπρέπειας και σεβασμού σε θεμελιώδη δικαιώματα σε όλες τις πλευρές.
Θα περιμέναμε από την Κυβέρνηση άμεση δράση για την αποσυμφόρηση των νησιών με ρυθμούς γρηγορότερους από εκείνους των μεταναστευτικών ροών, για την ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα έδιναν την επιχειρησιακή δυνατότητα διαχείρισης αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Θα περιμέναμε, επίσης, δυναμική διεκδίκηση επιμερισμού της διαχείρισης του μεταναστευτικού από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ πιο ουσιαστική από την καταβολή πολύ μεγάλων ποσών, με αντάλλαγμα – επί της ουσίας – το να καταστούν τα νησιά μας φυλακές χιλιάδων ψυχών, με τα γνωστά αποτελέσματα, εικόνες των οποίων κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε είναι συσκέψεις επί συσκέψεων και δηλώσεις πρόθεσης επίλυσης του προβλήματος. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι λύσεις.
Θα πρέπει όλες οι πλευρές να αντιληφθούν ότι η… προεκλογική περίοδος «χαϊδέματος αυτιών» έχει παρέλθει. Βρισκόμαστε στην περίοδο που απαιτεί δράση, στο σημείο όπου όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα.
Κάθε μία νέα σύσκεψη ή ομιλία σε διεθνείς συναντήσεις, που δεν συνοδεύεται από ενέργειες, κάθε ανακοίνωση κι όχι υλοποίηση σχεδίου, απλά επιδεινώνει την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.