16/09/2025
Περιφερειακά

Δήλωση Παναγιώτη Χριστόφα για τις εξελίξεις στη Μόρια

Τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου στη Μόρια έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά συμβάντων, που σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που φιλοξενούνται στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο τους τελευταίους μήνες δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ συνθηκών, που απειλούν τα νησιά μας, θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή και φυσικά μειώνουν κάθε αίσθημα αξιοπρέπειας και σεβασμού σε θεμελιώδη δικαιώματα σε όλες τις πλευρές.

Θα περιμέναμε από την Κυβέρνηση άμεση δράση για την αποσυμφόρηση των νησιών με ρυθμούς γρηγορότερους από εκείνους των μεταναστευτικών ροών,  για την ενίσχυση υλικοτεχνικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, που θα έδιναν την επιχειρησιακή δυνατότητα διαχείρισης αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Θα περιμέναμε, επίσης, δυναμική διεκδίκηση επιμερισμού της διαχείρισης του μεταναστευτικού από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ πιο ουσιαστική από την καταβολή πολύ μεγάλων ποσών, με αντάλλαγμα – επί της ουσίας – το να καταστούν τα νησιά μας φυλακές χιλιάδων ψυχών, με τα γνωστά αποτελέσματα, εικόνες των οποίων κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε είναι συσκέψεις επί συσκέψεων και δηλώσεις πρόθεσης επίλυσης του προβλήματος. Αυτό που δεν βλέπουμε είναι λύσεις.

Θα πρέπει όλες οι πλευρές να αντιληφθούν ότι η… προεκλογική περίοδος «χαϊδέματος αυτιών» έχει παρέλθει. Βρισκόμαστε στην περίοδο που απαιτεί δράση, στο σημείο όπου όσοι κατέχουν θέσεις εξουσίας πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα.

Κάθε μία νέα σύσκεψη ή ομιλία σε διεθνείς συναντήσεις, που δεν συνοδεύεται από ενέργειες, κάθε ανακοίνωση κι όχι υλοποίηση σχεδίου, απλά επιδεινώνει την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Related posts

Νέο αίτημα αποζημίωσης για τους ελαιοπαραγωγούς

admin

Έργα ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής υποδομής στο Βόρειο Αιγαίο

admin

Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Οι παρεμβάσεις Καλτάκη για τη Χίο

admin

Σφοδρή διαμαρτυρία Καλτάκη για το κλείσιμο σχολείων σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους

admin

Αυλαία για την Aegean Regatta 2025 στη Μυτιλήνη – Οι νικητές του αγώνα

admin

Προτάσεις Περιφερειακής Παράταξης «Νέα Δυναμική» για την ανασυγκρότηση της Χίου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

admin

Οικονομικά και κοινωνικά μέτρα για τη Χίο: Οι προτάσεις Καλτάκη για την ανασυγκρότηση μετά την καταστροφή

admin

Ξεκάθαρη θέση Μουτζούρη στον Πλεύρη για τη Βάστρια: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι»

admin

Σύσκεψη για την Βάστρια

admin