Σχετικά με την αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου.
Του Περιφερειακού συμβούλου Νικόλαου Τριανταφύλλου με την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ»
Σάμος, 19-11-2021
Παρά τις όποιες ενέργειες για εξομάλυνση της κατάστασης στα νησιά σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και την επαναφορά της πόλης της Σάμου στην κανονικότητα, η τοπική κοινωνία παρακολούθησε προχθές τον κ. Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου να προκαλεί ανασφάλεια, απορίες και να μοιράζει για ακόμη μια φορά υποσχέσεις, όπως έγινε και πρόσφατα με το δελτίο τύπου που έκανε λόγο για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Ανατολικής Σάμου για την αποκατάσταση του χώρου του πρώην ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου.
Ενώ ως ενέργεια κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου, εντούτοις δεν αναφέρεται πουθενά κάποιο χρονοδιάγραμμα, τόσο στην ολοκλήρωση της μελέτης όσο και στην αποκατάσταση του χώρου γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα στην τοπική κοινωνία.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου καλείται τώρα να αγοράσει μέρος του οικοπέδου. Γιατί άραγε το Δημόσιο δεν παραχωρεί αδαπάνως και με συνοπτικές διαδικασίες τα περί 22 στρέμματα που κατέχει στο παλιό ΚΥΤ;
Γιατί το αρμόδιο Υπουργείο ψάχνει τώρα να βρει χρηματοδότηση για την αγορά του από το Δήμο και μάλιστα μέσα από χρονοβόρες, γραφειοκρατικές και δύσκολες διαδικασίες για κάτι που εδώ και δύο (2) χρόνια υποσχέθηκε και θα έπρεπε εξαρχής να την έχει διασφαλίσει;
Γιατί το ΤΕΘΑ για τα 14,3 στρέμματα οικοπέδου που κατέχει ενώ θα μπορούσε να τα δωρίσει ή έστω να τα πουλήσει με ένα ελάχιστο-συμβολικό ποσό δεν το κάνει; Να κάνει δηλαδή αυτό που έχει κάνει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Γιατί δεν κάνει το ίδιο και το Υπ. Οικονομικών για τα 7,7 στρέμματα που του ανήκουν; Όσο για τα καταπατημένα υπόλοιπα 70 περίπου στρέμματα ιδιωτών για την ώρα επιστρέφεται στην κυριολεξία «καμένη γη».
Γιατί άραγε δεν γίνεται η αποκατάσταση του χώρου με την ίδια σπουδή που γίνονται άλλα, όπως για παράδειγμα η νέα υπερδομή στη θέση Ζερβού που ενώ δημιουργεί αισθήματα ανακούφισης στην πολύπαθη πόλη της Σάμου, προκαλεί έντονη ανησυχία και τρομάζει με το μέγεθος της;
Οι πολίτες θέτουν τα ερωτήματα και εμείς τα μεταφέρουμε.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιμέναμε επίσης συγκεκριμένες εξαγγελίες ή προτάσεις από τον Υπουργό για την αποκατάσταση της περιοχής και την απόδοση της στους πολύπαθους πολίτες. Οι προσδοκίες της κοινωνίας, για άλλη μια φορά, μπαίνουν όμως σε αναμονή. Περιμέναμε επίσης την έναρξη μιας δημόσιας διαβούλευσης για να κατατεθούν προτάσεις από τους τοπικούς φορείς για την αξιοποίηση του χώρου. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Από τη στιγμή λοιπόν που η κεντρική διοίκηση καθυστερεί, στον Δήμο Ανατολικής Σάμου δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσει την βούληση των δημοτών και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας κάνοντας χρήση εργαλείων ψηφιακής διακυβέρνησης προκειμένου να αποκομίσει γρηγορότερα τα συμπεράσματα.
Η παραγκούπολη της ντροπής δεν τιμά την ήδη ταλαιπωρημένη Σαμιακή κοινωνία. Περιμένουμε να σταματήσουν να αλληλοσυγχαίρονται και ζητούμε όχι μόνο απαντήσεις αλλά και πράξεις. Το έκτρωμα αυτό του οποίου η όψη μας γεμίζει ακόμη θλίψη πρέπει να κατεδαφισθεί άμεσα.