ΕΞΙ χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσεως στην μεταπολεμική Ευρώπη και με τους αριθμούς των μεταναστών στη νησιά του Βορείου Αιγαίου να έχουν μειωθεί παρά πολύ, η παρουσία των δεκάδων ΜΚΟ σε αυτά παραμένει το ίδιο ισχυρή.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης άφησε υπαινιγμούς για την παραμονή των ΜΚΟ στα νησιά και ζήτησε με επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Νότη Μηταράκη να τις απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν. «Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, αν και οι αριθμοί των διαβιούντων στις νήσους μας παρανόμων μεταναστών και προσφύγων έχει μειωθεί δραματικά, η δράση των ΜΚΟ συνεχίζεται αδιάλειπτη σε όλο το μήκος και πλάτος των νήσων. Επιβάλλεται ο άμεσος αυστηρός έλεγχος τους και η απομάκρυνσή τους από τις νήσους από τις αρμόδιες υπηρεσίες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Το γεγονός και μόνο ότι ζητεί τον έλεγχο όσων συνεχίζουν να δρουν πολλές φορές ύποπτα και εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση ειδικά τώρα που αναμένεται νέο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν.
Ο κ. Μουτζούρης επισημαίνει στον υπουργό Μεταναστεύσεως ότι όλοι οι κάτοικοι φοβούνται για το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες και ζητούν από την Κυβέρνηση την λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων διαφυλάξεως των θαλασσίων συνόρων τους με όλα τα δυνατά μέσα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψις του 2015. Αίσθηση επίσης προκαλεί και η ερώτησης που θέτει ο Περιφερειάρχης στον κ. Μητράκη για το κατά πόσον ισχύουν οι πληροφορίες των κατοίκων της Λέσβου ότι αποβιβάζονται παρανόμως οικονομικοί μετανάστες απ’ ευθείας στις εγκαταστάσεις του λειτουργούντος στρατοπέδου μεταναστών (Καρά Τεπέ).
Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο η χώρα μας να «πολιορκηθεί» εκ νέου από εκατομμύρια μετανάστες συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Α’ Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα στο Μέγαρο Μαξίμου. Της είπε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να επιτρέψει , όπως έκανε και το 2020 στον Έβρο , την μαζική εισροή μεταναστών στην χώρα. «Καταφέραμε να το αποτρέψουμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική και στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης .
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης , ότι «είναι σημαντικό, ιδίως όσον αφορά τις προσφυγικές ροές , να στηρίξει η Ε.Ε. τις χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόσθετες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη». Ανεφέρθη στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας και είπε ότι είναι κοινό συμφέρον των δύο χωρών ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών. «Μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πιστεύω ότι έχουμε κοινό συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Αφγανιστάν» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Ελλάδος που είναι σύνορα και της Ε.Ε. με παράλληλο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ταυτόχρονη στήριξη από την Ε.Ε. των χωρών που ευρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν, ώστε να εμποδιστούν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Η κ. Μετσόλα μετέφερε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος. «Και το μήνυμα του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου είναι ένα.
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και με τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής που επωμίζονται μία Ευρωπαϊκή ευθύνη», ανέφερε η αξιωματούχος της Ε.Ε. «Προτεριότητά μας θα πρέπει να είναι η έγκριση του Συμφώνου για την Μετανάστευση το συντομότερο δυνατό. Αυτό επιδιώξαμε , καθώς (το Σύμφωνο) θα θέσει τις αξίες που αναφέραμε, αλλά και την προστασία των εξωτεικών συνόρων και την έκφραση της αλληλεγγύης σε απτή βάση, ώστε οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών τελικά να γεφυρωθούν» κατέληξε.
Πηγή: εφημερίδα Εστία