30.5 C
Σάμος
14/07/2024
Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την αντιπλημμυρική προστασία

Την αντιπλημμυρική προστασία αφορούσε η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη δημοτική αρχή, σχετική με τον καθαρισμό των ρεμάτων σε όλη τη Σάμο, ο οποίος καθυστερεί όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, το έργο του καθαρισμού πολλών και επικίνδυνων για οικισμούς ρεμάτων, δεν προχώρησε έγκαιρα, με συνέπεια να έχει μπει ο χειμώνας και να υπάρχει άμεση η απειλή πλημμυρών.
Υπάρχουν -όπως τονίστηκε στην ερώτηση- ρέματα που δεν έχουν καθόλου καθαριστεί, άλλα που έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά είναι ανεπαρκείς και άλλα που στο εγκιβωτισμένο τμήμα τους παρουσιάζουν φραγμούς από φερτά υλικά και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων μεγάλης διάρκειας.
«Το πρόσφατο «έγκλημα» κατά του λαού της Δυτικής Αττικής μας ευαισθητοποιεί ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε η Λαϊκή Συσπείρωση και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα.
Στην απάντησή του ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών παραδέχθηκε την καθυστέρηση και ενημέρωσε το σώμα ότι ειδικά για το Βόρειο Αιγαίο χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια για τον καθαρισμό, στην οποία ο δήμος έχει δώσει τον κατάλογο ρεμάτων που πρέπει να παρέμβει. Μόλις αυτές τις μέρες έχουν ξεκινήσει εργασίες στον Πύργο, στα Κοντακέϊκα , στο Καρλόβασι και αλλού, είπε, αλλά τα μηχανήματα δεν μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις να έχουν πρόσβαση και απαιτείται χειρονακτική εργασία., ενώ όσον αφορά τα ρέματα που είναι στη δικαιοδοσία του δήμου αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν γίνει και υποστήριξε ότι είναι ασφαλή.
Δεσμεύτηκε τέλος να δώσει στις παρατάξεις και στη δημοσιότητα πίνακα με τα έργα καθαρισμού ρεμάτων από την Περιφέρεια και το Δήμο.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Ανεπαρκές, υποταγμένο στην υποστήριξη των επιλέξιμων από την Ε.Ε έργων του ΕΣΠΑ και παράλληλα αποκαλυπτικό της ένδειας στην οποία καταδικάζουν το λαό και τις ανάγκες του, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, χαρακτήρισε η Λαϊκή Συσπείρωση το Τεχνικό Πρόγραμμα που έφερε για ψήφιση η δημοτική αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη και οι προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων όπως παραδέχθηκαν οι συντάκτες του υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα περιέχει «οριζόντιες δράσεις» δηλαδή κονδύλια για κατηγορίες παρεμβάσεων που θα χρειαστούν να γίνουν και όχι συγκεκριμένα ονοματισμένα έργα. Σχολιάζοντας τις «οριζόντιες δράσεις» οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λ.Σ επισήμαναν και κατήγγειλαν ότι αυτού του είδους οι προβλέψεις είναι ανοιχτές σε ρουσφετολογικές και πελατειακές πρακτικές από την εκάστοτε δημοτική αρχή.
Απαντώντας μάλιστα σε εναλλακτικά Τεχνικά Προγράμματα που κατέθεσαν άλλες παρατάξεις, επισήμαναν ότι όλος ο καυγάς γίνεται για μόλις 800 χιλιάδες ευρώ και στην ουσία για το πώς θα μοιραστεί η φτώχεια, με αυστηρά πληθυσμιακά κριτήρια και με αποτέλεσμα να καταμερίζονται σε χωριά τα αστεία ποσά των 1000 ή 2000 ευρώ. Όλες οι προτάσεις Τεχνικού Προγράμματος κινούνται στην ίδια κατεύθυνση αποδοχής και διαχείρισης της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.
«Δεν θα ψηφίσουμε καμιά από τις προτάσεις -τόνισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης – και καλούμε ακόμη μια φορά το λαό του νησιού μας να συμπαραταχθεί με τη Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικώντας την πλήρη ικανοποίηση και κάλυψη των πραγματικών αναγκών του.

ΛΙΣΤΑ «ΤΣΟΥΧΤΕΡΩΝ» ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή , το αναλογούν προσωπικό καθαριότητας και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο κανονισμός θα λειτουργήσει ως αφορμή για δυσβάσταχτα πρόστιμα που προβλέπονται απ’ αυτόν και θα κληθούν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα (προβλέπονται πρόστιμα από 50-3000 ευρώ). Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν είναι κατά της ανάγκης ύπαρξης Κανονισμού αλλά αυτός πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες, κάτι που στη προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει. Ειδικότερα για την ανακύκλωση για την οποία γίνεται ιδιαίτερος λόγος στον κανονισμό, η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι ενώ αποφέρει τεράστια κέρδη στις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με υποαμειβόμενους εργαζόμενους σε συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας, όλο το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και ο κανονισμός της δημοτικής αρχής μεταβιβάζουν το κόστος και τις υποχρεώσεις μονόπλευρα στο λαό.

ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Την εκκίνηση της διαδικασίας εκπόνησης νέου χωροταξικού σχεδιασμού για το νησί, ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που κατέθεσε.
Συγκεκριμένα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης επισήμαναν ότι η εμπειρία από την εφαρμογή του προηγούμενου χωροταξικού είναι ότι εκείνο που εφαρμόστηκε απαρέγκλιτα ήταν οι απαγορεύσεις σε μικροϊδιοκτήτες λαϊκών οικογενειών που ήθελαν να χτίσουν ένα σπίτι. Σε καθεστώς – τόνισαν- όπου η γη, τα δάση ,οι παραλίες, ολόκληρο το οικοσύστημα είναι εμπόρευμα, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα, το όποιο νομοθετικό πλαίσιο τα χωροταξικά κλπ υπηρετούν κατά κανόνα αυτά τα συμφέροντα. Απ’ αυτή την άποψη- υπογράμμισαν – δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε τέτοιες διαδικασίες είτε γίνονται με διαβούλευση ή χωρίς.
Θα ψηφίσουμε – κατέληξαν – την εκκίνηση της διαδικασίας σύνταξης νέου χωροταξικού μόνο επειδή απαιτούνται πράγματι διορθώσεις στο προηγούμενο και θα παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα την εξέλιξη της διαδικασίας τοποθετούμενοι με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκε

Related posts

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της αντλίας στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πυθαγορείου

admin

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Βαγγέλης Καρράς: Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα στο Πυθαγόρειο

admin

Καρλόβασι: Σύγχρονο ΑΤΜ και κτιριακή ανακαίνιση στην Εθνική Τράπεζα

admin

Ολοκληρώθηκε η καθαίρεση των κωδωνοστασίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

admin

Πολιτική Προστασία Δήμου Ανατολικής Σάμου: Βροχές και καταιγίδες μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης

admin

Σχόλιο Γ. Στάντζου για τη χρηματοδότηση προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024»

admin

Χρηματοδότηση 180.000 ευρώ για αντιπυρικές ζώνες σε οικισμούς δίπλα σε δάση

admin

Πρωτοβουλίες για την ευημερία των ζώων από τον Αντιδήμαρχο Καραμηνά

admin