23.9 C
Σάμος
01/06/2025
Δήμος

“Ανατροπή” – Ορθή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου

Η δημοτική παράταξη “Ανατροπή” ενημερώθηκε πρόσφατα μέσω του προγράμματος Διαύγεια, όπως και πολλοί δημότες του νησιού μας, για την απόφαση έγκρισης του δημάρχου Σάμου αναφορικά με την προμήθεια 27 ταμπλέτων υπολογιστή (tablet) για τις ανάγκες των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αξίας 4.830,10€. (Απόφαση 610-20/3/2018, ΑΔΑ: ΩΙΣΑΩ1Κ-ΤΑΝ)

Η συζήτηση για την αγορά αυτών των tablet έχει γίνει σε προγενέστερο δημοτικό συμβούλιο, όπου η “Ανατροπή” ήταν η μοναδική παράταξη που ήταν αντίθετη στην συγκεκριμένη προμήθεια και γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί την παραλαβή τους. (Άραγε, γιατί η δημοτική αρχή έκρινε την συγκεκριμένη προμήθεια αναγκαία ένα χρόνο περίπου πριν την λήξη της θητείας της και όχι στην αρχή της;)

Προκειμένου οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να γίνουν πιο λειτουργικές και ουσιώδεις δεν χρειάζεται η αγορά tablet από τον δήμο (έναν δήμο που λόγω οικονομικών πόρων, όπως επανειλημμένως ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του), αλλά πρέπει να γίνουν άλλες πράξεις, χρήσιμες και λογικές, όπως:

  1. Αποστολή όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έγκαιρα και με πλήρεις εισηγήσεις.
  2. Σωστή και στοχευμένη διεύθυνση της συζήτησης από τον πρόεδρο του συμβουλίου, ώστε να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας του και οι συνεδριάσεις να πάψουν να είναι κουραστικές, πολύωρες και αναποτελεσματικές.
  3. Συχνότερες τακτικές συνεδριάσεις, ώστε να αποφεύγεται η συζήτηση πολλών θεμάτων (ο μέσος όρος των θεμάτων προς συζήτηση είναι πάνω από 30, ενώ πολλές φορές το πλήθος των θεμάτων έχει ξεπεράσει και το 40!) και έτσι στα συμβούλια να υπάρχει χρόνος ουσιαστικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για κάθε θέμα.
  4. Συζήτηση και γνώση όλων των θεμάτων, πριν την ημέρα του συμβουλίου, από τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων και από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, που θα έπρεπε να έχει πραγματικό λειτουργικό ρόλο και όχι μόνο τυπικό.

 

Στις ανωτέρω προτάσεις σίγουρα θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλες, σε συνεργασία με φορείς και με πολίτες, ούτως ώστε να δοθεί στους τελευταίους η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις τους.

Επίσης, πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι γνώστες της νομοθεσίας, να έχουν μελετήσει το κάθε θέμα συζήτησης, αλλά να γνωρίζουν και τις αρχές της δημοκρατικής συζήτησης, αλλά και του πολιτισμού.

Είναι απαράδεκτο τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου να υποβαθμίζεται συνεχώς και να έχει φτάσει στο σημείο, όπου οι συνεδριάσεις του να είναι ανιαρές, χωρίς ουσία και κουραστικές για την ενημέρωση του κοινού.

Φαίνεται αδιανόητο, να πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι ότι για να λυθούν τα προβλήματα της ορθής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου να χρειάζονται tablet, αγορασμένα με χρήματα του Σαμιακού λαού, και όχι αλλαγή νοοτροπίας, οργάνωσης και διεύθυνσης.

 

Related posts

Ο Μάκης Βορίδης ενέκρινε 1,5 εκατ. ευρώ για το αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Ισιδώρου Σάμου.

admin

“Ανατροπή”: Επιτυχία στους εξεταζόμενους των Πανελλαδικών εξετάσεων

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

admin

Μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

admin

Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου: Όλα τα θέματα της συνεδρίασης της 29ης Μαΐου

admin

Καθολική Εκκλησία Σάμου: Ξεκίνησαν οι σωστικές εργασίες στερέωσης στη νότια όψη

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αγριογούρουνα – Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό

admin

Δυτική Σάμος: Το Δημαρχείο μετατράπηκε σε χώρο κατάνυξης – Τελέστηκε Ευχέλαιο για πρώτη φορά

admin

Συνάντηση εργασίας για το Φράγμα Καρβούνη και δεσμεύσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών

admin