21/08/2025
Σαμιακά

Ημερίδα Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου

Περιγραφή εικόνας

Η προσφορά της τοπικής μας Εκκλησίας σε πολλά και ποικίλα ζητήματα και επίπεδα, πνευματικά, εκπαιδευτικά και υλικά ακόμη, αποτελεί μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, η οποία καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του εκκλησιαστικού έργου στο νησί μας, διαχρονικά.

Την προσφορά αυτή τιμά το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών με την διοργάνωση της παρούσας επιστημονικής ημερίδας, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της έρευνας για την προσφορά της Εκκλησίας στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην άμυνα, στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας και σε κάθε είδους κοινωφελή προσπάθεια.

Μια προσφορά που αποτελεί βασικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και ενότητας, και η οποία φανερώνει την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας στην βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και της πολιτισμικής και εθνικής ταυτότητας των κατοίκων του νησιού μας.

Η  ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΤΗΣ  ΤΟΠΙΚΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΣΤΗ  ΣΑΜΙΑΚΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΜΟΣ, Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 Ώρα 18:30

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

18:00 – 18:30: Προσέλευση

 

ΠΡΩΤΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης

Διευθυντής του ΚΕΙΠΜ της Ι. Μ. Σάμου και Ικαρίας

 

18: 30 – 18: 50: π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας.

 

18: 50 – 19: 10: Μαν. Γιαννούτσος, Δρ φ., Η Εκκλησία της Σάμου και οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

 

19: 10 – 19: 30: π. Γεώργιος Αρχοντούλης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Παραχωρήσεις σαμιακών μοναστηριακών κτημάτων για κοινωφελείς σκοπούς.

 

19: 30 – 19: 50: Ανδρ. Αναγνωστόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, Η υποστήριξη του έργου του ελληνικού στρατού και της άμυνας της Σάμου  από την τοπική Εκκλησία.

 

19: 50 – 19: 10: Διάλειμμα

 

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: π. Σωτήριος Κοσμόπουλος

Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας

 

19: 10 – 19: 30: π. Αμφιλόχιος, Ηγούμενος Ι. Μονής Αγίας Ζώνης, Η προσφορά της Εκκλησίας στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης στη Σάμο.

 

19: 30 – 19: 50: Μιχ. Καραβασίλης, Διευθυντής Νοσοκομείου Σάμου, Η υποστήριξη της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας στην οργανωμένη υγειονομική περίθαλψη και στις υγειονομικές δομές.

 

19: 50 – 20: 00: Μ. Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής ΔΠΘ, Η συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της λέπρας στη Σάμο.

 

20: 00 – 20: 15: Κλείσιμο της εκδήλωσης, συμπεράσματα και προοπτικές, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο.

 

Related posts

Νοσοκομείο Σάμου: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο της Φ. Παπαστάθη

admin

Αυτοκτόνησε ασθενής στο νοσοκομείο Σάμου

admin

Ιστορική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ποτάμι

admin

Τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια προσφοράς του Μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου

admin

“Αρχιπέλαγος”: Άμεσος Κίνδυνος Θανατηφόρων Ατυχημάτων στους κεντρικούς δρόμους Αγίου Κωνσταντίνου και Κάμπου Βουρλιωτών

admin

Άμεση κινητοποίηση του λιμενικού για σκάφος με εισροή υδάτων στη Σάμο

admin

Σάμος: Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου από θύμα του γυμνασιάρχη

admin

Επιστολή για τον βιολογικό της πόλης: “Ένας ντόπιος μου είπε: έτσι μυρίζει εδώ, θα το συνηθίσεις”

admin

Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι – Κινητοποιήσεις για την Παλαιστίνη

admin