32.2 C
Σάμος
17/07/2024
Σαμιακά

Απεργιακή κινητοποίηση σε Σάμο και Ικαρία με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει όσους απέργησαν αψηφώντας τους εκβιασμούς, το κλίμα συγχύσεων και την τρομοκρατία εργοδοσίας και κυβέρνησης, γυρνώντας την πλάτη στην ανοχή προς τα μέτρα και την απεργοσπασία της συνδικαλιστικής μαφίας της ΓΣΕΕ.

Με σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας – Οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας. Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!», εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι, άνεργοι και νέοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ καθώς και πολλών σωματείων του νομού, απέργησαν και βρέθηκαν στη συγκέντρωση.

 

Διαδήλωσαν διεκδικώντας να πάρει πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, με το οποίο στο όνομα της «ανάπτυξης» δίνει προνόμια στο κεφάλαιο και «σαρώνει» μισθούς και κλαδικές Σ.Σ.Ε., υποχρεώνει σε ηλεκτρονικό φακέλωμα και μητρώο τα σωματεία, καταργεί συνδικαλιστικά δικαιώματα, βάζει κράτος και εργοδοσία στα συνδικάτα, επιχειρώντας να βάλει τους αγώνες, την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση στο «γύψο», συνεχίζοντας από κει που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στους εργαζόμενους, κατ’ εντολή της μεγαλοεργοδοσίας.

Πραγματοποιήθηκε πορεία στην παραλιακή και συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα. Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ ο Χρήστος Πανούσος και ομιλία έκανε ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ.Σ. και Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Σάμου.

Η σημερινή απεργία αποτελεί παρακαταθήκη και έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό και τα σωματεία των νησιών μας σε αγωνιστική και απεργιακή ετοιμότητα, να πυκνώσουν τις συσκέψεις, τις συνελεύσεις, τη συζήτηση και την ενημέρωση των συναδέλφων σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

 

Με τη συμμετοχή εργαζομένων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολουμένων, ανέργων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία, στην πλατεία Ευδήλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Η απεργία, με κεντρικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα – Η ανάπτυξή τους τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση», αφορούσε τη μάχη των εργαζομένων και του λαού ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να τελειώσει ό,τι άφησε η προηγούμενη, βάζοντας ταφόπλακα στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από το Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων – Βιοτεχνών – Επαγγελματιών Ικαρίας χαιρέτισε ο πρόεδρός του Γιάννης Κράτσας, αναφέροντας τις σημερινές διεκδικήσεις:

  • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους, όπως ίσχυε μέχρι το 2013 και οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.
  • Άμεση διαγραφή μέρους του χρέους που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις την περίοδο της κρίσης, εκτινάσσοντας τη φοροληστεία στα ύψη.
  • Τερματισμό των κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικροεπιχειρήσεις.

Από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας και Φούρνων η πρόεδρός του, Βαγγελιώ Λάκκα, τόνισε τα αιτήματα αιχμής όπως:

  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν ψηφιστεί από το 2010 μέχρι σήμερα.
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών όλων των υπηρεσιών, με προτεραιότητα στους ευαίσθητους τομείς Υγείας – Παιδείας – Παιδικούς Σταθμούς – Καθαριότητα – Υπηρεσίες Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μονιμοποίηση των παρατασιούχων συναδέλφων, όπου οι δήμοι δεν μπόρεσαν να μπουν στη διαδικασία προσλήψεων.
  • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου.
  • Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, τα Σωματεία μας έχουν τους εργαζόμενούς τους για να ρυθμίζουν τη λειτουργία τους.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας και Φούρνων, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και Φούρνων, από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών Ικαρίας και Φούρνων, από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων, από την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ – παράρτημα Σάμου-Ικαρίας, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» με παρουσία των εκλεγμένων δημοτικών και τοπικών συμβούλων στο νησί.

Η συγκέντρωση έκλεισε με την ομιλία του αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Αποστόλη Δημόπουλου, όπου είπε μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε να αυξηθούν οι μισθοί, να επανέλθουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Να αυξηθούν οι συντάξεις, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μπει φρένο στο νέο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Να ανακουφιστούν εδώ και τώρα οι εργατικές-λαϊκές οικογένειες από τη φοροληστεία, από τους πλειστηριασμούς. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να στελεχωθούν όλες οι μονάδες υγείας».

«Όλοι οι εργαζόμενοι να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και ετοιμαζόμαστε ακόμη πιο αποφασιστικά και μαζικά για νέες κινητοποιήσεις, για νέα απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα».

Related posts

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα Αγριογούρουνα

admin

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των έργων στη Σάμο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Πυρκαγιά στους Μαυρατζαίους – Άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και ΕΜΟΔΕ Σάμου

admin

Επιτυχής δράση μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Ταλαιπωρία με την απογευματινή πτήση της Aegean προς Σάμο

admin

Εντυπωσιακή παρουσία των Αθλητών της Χίου-Σάμου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16

admin

Ο πατήρ Λεόντιος, κατά κόσμον Παπα-Λεωνίδας

admin

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας κατά των Αγριογούρουνων

admin