31.7 C
Σάμος
16/07/2024
Σαμιακά

Η «Πυθαγόρειος διατροφή» στα χέρια των μικρών παιδιών της Σάμου

Γιατί δεν φυτρώνουν τα «γαριδάκια» και τα «πατατάκια»; Γιατί αποφασίσατε να γράψετε για την Πυθαγόρεια διατροφή; Είναι δύσκολο να γράφει κανείς βιβλίο; Ο Πυθαγόρας σε ποιούς είπε τι πρέπει να τρώνε για να μεγαλώσουν; Τα παιδάκια τότε δεν έτρωγαν κι εκείνα το σπανακόρυζο; Εμένα που μου αρέσουν τα μακαρόνια, θα με μάλωνε ο Πυθαγόρας; Ο παππούς μου φτιάχνει σαλάτα με ντομάτες από τον κήπο μας και κόβει τα αγγουράκια με τη φλούδα, γιατί μου λέει πως κάνουν καλό. Το καρότο το τρώμε γιατί κάνει καλό στα μάτια και το δέρμα.

Αυτές και πολλές άλλες ήταν οι χαριτωμένες απορίες μα και οι τοποθετήσεις που έκαναν τα νηπιάκια της Χώρας Σάμου, σε μια διαφορετική προσέγγιση της «Πυθαγόρειας Διατροφής», γεμάτη παιδικά χαμόγελα, γνώσεις και αληθινό ενδιαφέρον για τα υγιεινά τρόφιμα. Πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο της Χώρας Σάμου, στα πλαίσια του προγράμματος «etwinning».

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, μέσω της εξαιρετικής προπαρασκευαστικής εργασίας του συνόλου των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου (Αλεξάνδρα Καρανικολάου, Μαρία Ικαρίου, Ευγενία Τραγάκη, Άννα Χήτα, Ευανθία Καρακώστα του τμήματος Ένταξης και Δημήτρη Παπουτσή, των Αγγλικών) έμαθαν για τα τοπικά προϊόντα του εύφορου νησιού της Σάμου και κατάλαβαν πως αυτά που γευόμαστε, μας βοηθούν να μεγαλώσουμε και να είμαστε υγιείς.

Έκαναν πολύ εύστοχες ερωτήσεις στη συγγραφέα του βιβλίου «Πυθαγόρειος Διατροφή, από την αρχαιότητα στη σύγχρονη vegan τάση» Μαργαρίτα Ικαρίου, μαγείρεψαν μαζί με τον εμπνευστή των συνταγών που βασίζονται στις Πυθαγόρειες προτροπές διατροφής Ευάγγελο Μπιλιμπά και «βομβάρδισαν» και τους δύο με εύστοχες και έξυπνες ερωτήσεις αλλά και αυθόρμητα παιδικά σχόλια που προκάλεσαν ευθυμία.

Με τη χαρά της δημιουργίας να αποτυπώνεται στα παιδικά τους χαμόγελα, παρουσίασαν τα σαμιώτικα μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα που έφτιαξαν με τα χεράκια τους και τα γεύτηκαν, μαζί με τους προσκεκλημένους ομιλητές αλλά και τους γονείς τους. Κι όχι μόνο αυτό… Ζωγράφισαν όλα όσα έμαθαν για τα προϊόντα της σαμιακής γης και έφτιαξαν μια «παιδική εκδοχή» της έκδοσης για την Πυθαγόρειο διατροφή, που συγκίνησε τους συντελεστές της πραγματικής.

Στόχος του πανευρωπαϊκού προγράμματος «Embark on a journey of local flavors and products» αλλά  και της συμμετοχής των μικρών μαθητών, είναι να γνωρίσουν τις τοπικές γεύσεις και  αγροτοδιατροφικά προϊόντα της χώρας μας και να βάλουν στη ζωή τους πιο υγιεινές τροφές, απορρίπτοντας τα junk food. Ταυτόχρονα, να κάνουν γνωστή αυτή την ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού.

Οι «μασκώτ» του Νηπιαγωγείου Χώρας είναι ο «Πυθαγόρας ο Σάμιος» και η «Δίκαιη Κούπα» όπως τις κατασκεύασαν τα παιδιά, συζητώντας για την «Πυθαγόρειο Διατροφή» και τη σύνδεση της με την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της Σάμου. Κι η μεγάλη αγκαλιά που έκαναν στη συγγραφέα, στο τέλος της ενημέρωσης, έκρυβε μέσα της όλη την αγάπη για τη γενέτειρα του Πυθαγόρα.

Τι είναι η «Πυθαγόρειος διατροφή» και ποια τα χαρακτηριστικά της;

«Δεν πρέπει, να παραμελείς τη σωματική σου υγεία, αλλά, να έχεις μέτρο στο ποτό, στο φαγητό, και να γυμνάζεσαι. Ως μέτρο δε, εννοώ εκείνο, για το οποίο δεν θα μετανιώσεις. Μάθε να έχεις βίο αγνό, λιτό, και φυλάξου να μην κάνεις αυτά που προξενούν φθόνο. Μην ξοδεύεις άσκοπα, όπως κάνουν όσοι αγνοούν τα καλά. Ούτε να στερείσαι, διότι το άριστο είναι το μέτρο σε όλα. Να πράττεις δε, εκείνα που δεν θα σε βλάψουν και να σκέπτεσαι πριν πράξεις.»

Η «Πυθαγόρεια προτροπή», όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα κείμενα του Ιάμβλιχου, δείχνει τις αρχές ενός ισορροπημένου βίου, με κύρια χαρακτηριστικά το μέτρο και την αρμονία.

Η πρωτοποριακή έκδοση «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στη σύγχρονη vegan τάση» είναι ένας πολυτελής, συλλεκτικός και καλαίσθητος τόμος, στον οποίο επιχειρείται ένα ουσιαστικό γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας των διατροφικών κανόνων όπως τους όρισε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, από τον 6ο αιώνα π.Χ. Παράλληλα αναδεικνύει  τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα της πατρίδας μας, τους εύπεπτους συνδυασμούς τους και δίνει πλήρη στοιχεία της διατροφικής τους αξίας. Επαναφέρει στο τραπέζι και τη ζωή μας συνταγές γνώριμες στις γιαγιάδες και τις προγιαγιάδες μας που αξιοποιούσαν στο έπακρο κάθε διαθέσιμο διατροφικό πόρο της περιοχής που ζούσαν, πράγμα που αποτελεί και μια ισχυρή πολιτιστική επαναπροσέγγιση.  Αποτελεί ένα βιβλίο-απόκτημα για τους ανθρώπους που επιλέγουν υγιεινά στην καθημερινότητά τους, ακόμη κι αν δεν ακολουθούν τη vegan διατροφή.

(Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία της Σάμου και της Αθήνας. Μπορεί να σταλεί και με αντικαταβολή σε κάθε περιοχή της Ελλάδος: terrasamia@faw.gr)

Related posts

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των έργων στη Σάμο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Πυρκαγιά στους Μαυρατζαίους – Άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και ΕΜΟΔΕ Σάμου

admin

Επιτυχής δράση μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Ταλαιπωρία με την απογευματινή πτήση της Aegean προς Σάμο

admin

Εντυπωσιακή παρουσία των Αθλητών της Χίου-Σάμου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16

admin

Ο πατήρ Λεόντιος, κατά κόσμον Παπα-Λεωνίδας

admin

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας κατά των Αγριογούρουνων

admin

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

admin