27.2 C
Σάμος
15/07/2024
Σαμιακά

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία για το προσφυγικό στη πόλη της Σάμου

«Όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης να «μονιμοποιήσει» τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στοιβαγμένοι στο ΚΕΠΥ της Σάμου “φώναξαν” σε μια ειρηνική διαδήλωση ,εκατοντάδες κάτοικοι της Σάμου, παρουσία δεκάδων μεταναστών ,για το μεταναστευτικό-προσφυγικό που διοργανώθηκε από την κίνηση ΣΑΜΟΣ SOS το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου.

Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου απο τον ιερέα Ιωακείμ Μοσχονά και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς,ο οποίος είπε ότι από αύριο τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου θα έχουν την δική τους φωνή στην Ευρωβουλή . Έγινε  ενημέρωση για τις αποφάσεις του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό. Ο Νότης Μαριάς επισήμανε τα έξης:

“Ο κ. Τσίπρας  στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και δεν τόλμησε να αρθρώσει λέξη για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν τόλμησε να στηλιτεύσει Γερμανία και Γαλλία που έχουν εκτελέσει λιγότερο από το 1/3 των μετεγκαταστάσεων που δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν από την Ελλάδα.

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθούν και νέα κονδύλια στην Τουρκία η οποία έχει πλημμυρήσει τα νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες”.

Στη συνέχεια το μέλος της κίνησης πολιτών “Σάμος SOS” κ. Νίκος Μάρκου κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική στο θέμα του προσφυγικού και δήλωσε την άρνηση των κατοίκων του νησιού μας στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας στα χωριά της Σάμου. Παράλληλα ανέφερε οτι οι κ. Μουζάλας και Μπαλάφας ,φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει το νησί.

Ο Δημοτικός σύμβουλος Σάμου κ. Αντώνης Σίμος δήλωσε ότι, τον κυρίαρχο λόγο για το τόπο τους, τον έχουν οι ίδιοι οι πολίτες της Σάμου και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους την έγκριση τους  δια βοής ,θέσεων και αποφάσεων του Σαμιακού λάου,για την εκτόνωση της προσφυγικής κρίσης στη Σάμο:

“Ο Σαμιακός λαός απαιτεί ρητά και κατηγορηματικά από την Κυβέρνησή του να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε εντός εξαμήνου από σήμερα να κλείσει το κέντρο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και να απομακρυνθούν όλες οι δομές υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας από τη Σάμο.

Ο σαμιακός λαός επιτρέπει για λόγους εθνικής ασφάλειας την εγκατάσταση στη νήσο Σάμο μίας και μόνο μίας κλειστής δομής, χωρητικότητας μέχρι 200 ατόμων, σε χώρο που θα επιλεγεί με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο σαμιακός λαός απαιτεί εντός της εν λόγω κλειστής δομής και μόνο εντός αυτής, να φιλοξενούνται όλοι οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες που θα εισέρχονται στη Σάμο, και για χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τις 72 ώρες, όπως ακριβώς του είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι με την μεταναστευτική πολιτική υπουργοί της Κυβέρνησής του.

Ο σαμιακός λαός ορίζει ως θεματοφύλακες της παρούσης απόφασης, τον Βουλευτή Σάμου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που εκλέγονται στην περιφερειακή ενότητα Σάμου, καθώς και τον Δήμαρχο Σάμου και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους οποίους και καλεί στην περίπτωση που δεν θα υλοποιηθεί η απαίτησή του, ήτοι μέχρι την καταλυτική ημερομηνία της 22ας Απριλίου 2018, να υποβάλλουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από κοινού τις παραιτήσεις τους.

Η παρούσα απόφαση παραδίδεται στον Δήμαρχο Σάμου με την εντολή να την υποβάλει εντός διημέρου από σήμερα σε όλους τους εμπλεκομένους, με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, υπουργούς της Κυβέρνησης”.

Ζήτησαν και πήραν το λόγο και δυο μετανάστες που διαμένουν στο Hot Spot της Σάμου,ευχαριστώντας την Ελλάδα για την φιλοξενία και χαρακτηρίζοντας την Τουρκία Μαφία. Ταυτόχρονα ζήτησαν την αναχώρηση τους για την Ευρώπη.

Τέλος  το μέλος της κίνησης πολιτών “Σάμος SOS” κ. Λευτέρης Στυλιανίδης διάβασε το ψήφισμα το οποίο αναφέρει τα εξής :

 1. Σήμερα Κυριακή 22 Οκτωβρίου στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου πραγματοποιήσαμε Πανσαμιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό μετά από κάλεσμα της ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS .Θεωρούμε την Κυβέρνηση ως κύρια υπεύθυνη για τα προβλήματα του Σαμιακού  Λαού εξ αιτίας της μεταναστευτικής κρίσης, και απαράδεκτες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγκλωβίζουν χιλιάδες και καθιστούν το νησί μας αποθήκη ψυχών με κάκιστες συνθήκες διαβίωσης.Έτσι μετατρέπουν την Σάμο σε μεταναστευτικό προορισμό αλλοιώνοντας βάναυσα τον τουριστικό χαρακτήρα  και την πληθυσμιακή σύνθεση, επηρεάζοντας αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ταράσσοντας την κοινωνική ηρεμία βάλλοντας ενάντια στην κοινωνική συνοχή και στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η πολιτική της ενσωμάτωσης των μεταναστών απειλεί την βιωσιμότητα της Σαμιακής κοινωνίας.ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑΤην αποτελεσματική προστασία, επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την frontex και τον ελληνικό Στρατό, πρωταρχική πράξη αποτροπής και μείωσης των μεταναστευτικών ροών.Την μεταφορά κατά προτεραιότητα των ευπαθών προσφυγικών ομάδων σε οργανωμένα κέντρα της ενδοχώρας, αναγκαία πράξη ανθρωπιστικής διάστασης εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.Την αποσυμφόρηση του νησιού μας με άμεση μεταφορά του υπεράριθμου μεταναστευτικού πληθυσμού,  σε δομές της ενδοχώρας, και ολοκλήρωση των διαδικασιών παροχής ασύλου εκεί , πράξη δίκαιης και αναλογικής κατανομής του μεταναστευτικού βάρους.Την ενεργοποίηση των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων  στην Τουρκία, πράξεις νόμιμες σύμφωνα με την συνθήκη ΕΕ-Τουρκίας, και εθνικής ευθύνης για το σταμάτημα της παράνομης μετανάστευσης στο άμεσο μέλλον.Την άσκηση πίεσης προς τις Ευρωπαϊκές χώρες , και επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ισχύσουν νέες συμφωνίες μετεγκαταστάσεων με αναλογική πληθυσμιακή κατανομή προσφύγων και μεταναστών, πράξη εθνικής ανάγκης ως χώρας ισότιμης με τα ευρωπαϊκά κράτη.Την άμεση εποπτεία των Μ Κ Ο, και τον συνεχή έλεγχο του τρόπου λειτουργίας  και χρηματοδότησής τους από τις ελληνικές υπηρεσίες και αρχές, πράξη αναντίρρητα επιβεβλημένη για την διαφάνεια.Την πλήρη στελέχωση όλων των Υπηρεσιών  και των σωμάτων ασφαλείας πράξη ουσίας για την κρατική υπόσταση και την προστασία της κοινωνίας μας.

  Την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες, πράξη καταξίωσης της χώρας μας και ανάδειξης των αρετών φιλοξενίας και πολιτισμού μας.

  Την ακύρωση κάθε ενέργειας και προγράμματος κατασκευής νέων δομών  Hot spot και φυλακής παραβατικών στο νησί μας, πράξη αναγνώρισης των δικαίων αιτημάτων μας, για ένα νησί που δεν αντέχει άλλο.

  Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αλλάξει άρδην την μεταναστευτική της πολιτική.

  Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέσεις καθαρές. Να πιέσουν και να επιβάλουν στην ελληνική Κυβέρνηση, την αλλαγή της μεταναστευτικής της πολιτικής.

  Να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους ,και να συμβάλουν στην συγκρότηση Εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης τώρα και στο μέλλον για χάρη του εθνικού συμφέροντος.

  Να εκπονήσουν διακομματικά σχέδια στη βουλή για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση των πληγέντων νησιών της παραμεθορίου.

  Αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας είναι η Σάμος να αποτελεί γέφυρα και όχι φυλακή για τους μετανάστες. Το μόνο που δεχόμαστε ως άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής είναι η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ

Την επίσημη στήριξή τους στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί φορείς και Σύλλογοι του νησιού.

 

Related posts

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας κατά των Αγριογούρουνων

admin

Απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

admin

Ο Εορτασμός του Οσίου Πατρός ημών Παισίου του Αγιορείτου και τα Θυρανοίξια του Νεόδμητου Ιερού Ναού

admin

Χρυσό Μετάλλιο για τον Σαμιώτη Αθλητή του Tang Soo Do Γιάννη Πατηνιώτη

admin

Φιλιώ Βλαχοπούλου: Η νέα πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Σάμου

admin

Τραγωδία στη Σάμο, ζευγάρι ηλικιωμένων ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη Μυκάλη

admin

Απολογισμός της θητείας του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Πρόσληψη νέων νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Σάμου

admin