Με παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά, μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης δημιουργούν τα δικά τους προϊόντα, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία συλλογής της ελιάς. Η συλλογή αυτή καταγράφηκε από τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Δήμητρα Λαχουρή.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του νηπιαγωγείου, Ειρήνη Αραμπάση, η εξοικείωση των παιδιών με τον ελαιοπαραγωγικό χαρακτήρα του τόπου τους είναι κρίσιμη. Όπως αναφέρει, η επαφή με τα δέντρα και τα προϊόντα της ελιάς ενισχύει τη σύνδεση των μαθητών με τη γη και την πολιτιστική κληρονομιά τους, δίνοντας κίνητρο για ενδεχόμενη επαγγελματική ενασχόληση στο μέλλον.
Στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που αναδεικνύει την αξία της ελιάς και του λαδιού, τα παιδιά διδάσκονται τη διαδικασία ραβδίσματος και συλλογής ελιών έως την αποστολή τους στο ελαιοτριβείο. Παράλληλα μαθαίνουν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλαπλά προϊόντα, όπως στην παρασκευή κηραλοιφής και σαπουνιών.
Η κα Αραμπάση υπογραμμίζει ότι «τίποτα δεν πάει χαμένο», δεδομένου ότι ακόμη και τα κουκούτσια της ελιάς έχουν χρήσιμες εφαρμογές. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης επισκέψεις σε κεραμοποιεία, όπου οι μικροί μαθητές μαθαίνουν για την κεραμική τέχνη. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, τα παιδιά καλλιεργούν περιβαλλοντική ευαισθησία, συνεργατικότητα και σύνδεση με την τοπική ιστορία και παράδοση.