8.3 C
Σάμος
12/02/2025
Σαμιακά

Μαζική κινητοποίηση στη Σάμο για αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Με δυναμική παρουσία και μεγάλη συμμετοχή, οι κάτοικοι του νησιού ανταποκρίθηκαν μαζικά στη σημερινή Πανσαμιακή Απεργία για την Υγεία, κατακλύζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Σάμου. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, επαγγελμάτων και κοινωνικών ομάδων, ένωσαν τις φωνές τους εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από τον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και ολοκληρώθηκε στην Πλατεία Πυθαγόρα. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες εκπροσώπων από συλλόγους και σωματεία, που αναφέρθηκαν στα καίρια ζητήματα και αιτήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση του υγειονομικού τομέα.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρέθηκε η χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στη Σάμο και σε νησιά όπως η Ικαρία. Οι διαδηλωτές απαίτησαν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για όλες τις δημόσιες υγειονομικές δομές, καθώς και την αναβάθμιση των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων.

Η ανάγκη μονιμοποίησης των συμβασιούχων που εργάζονται στις δομές υγείας αποτέλεσε κεντρικό θέμα στις ομιλίες. Οι συμμετέχοντες τόνισαν πως η σταθερότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας και την κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών.

Παράλληλα, οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, αναφέροντας ως καίριες προτεραιότητες τη βελτίωση του εξοπλισμού, την αναβάθμιση των υποδομών και την κάλυψη βασικών ελλείψεων που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των υπηρεσιών επείγουσας φροντίδας, ειδικά στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Ζητήθηκε καλύτερη στελέχωση και εξοπλισμός για το ΕΚΑΒ.

Τη δυναμική της απεργίας ενίσχυσε η ευρεία υποστήριξη από 71 σωματεία, συλλόγους και φορείς της Σάμου και της Ικαρίας.

 

Επιχειρήσεις όπως εμπορικά καταστήματα, φαρμακεία και εστιατόρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Επίσης, οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ο Δήμος της Ικαρίας και η Αντιπεριφέρεια Σάμου στήριξαν ενεργά την κινητοποίηση, με την τελευταία να κηρύσσει στάση εργασίας για να επιτρέψει στους υπαλλήλους τη συμμετοχή στην απεργία.

Η σημερινή απεργία αποτέλεσε μια ηχηρή δήλωση της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη άμεσων δράσεων που θα διασφαλίσουν ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Related posts

«Η Υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο»: Το Μήνυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας

admin

Το Επιμελητήριο Σάμου στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων για την Υγεία

admin

Ασθενής σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Μεταφέρεται στη Σάμο η Βάση Ετοιμότητας – Επιφυλακής Αεροδιακομιδών Καβάλας

admin

Ενεργοποίηση πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υποψηφίων λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού

admin

Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν Σάμου: Από τις 10 Φεβρουαρίου έως το τέλος του μήνα χωρίς Εφημερεύοντα Παθολόγο

admin

21 Φεβρουαρίου Καρλόβασι : Τιμητική εκδήλωση για τους Αποφοίτους της Σχολής Θετικών και Πολυτεχνικών Επιστημών

admin

Σε στάδιο αδειοδότησης 52 βιομηχανικού μεγέθους Ανεμογεννητριών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Η Σάμος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού EMITT 2025 στην Κωνσταντινούπολη

admin